Ana Sayfa
Yarışma Takvimi
Yarışma Yönergesi
İletişim
Kaynaklar
CANLI YAYIN
Fotoğraf Galerisi




11.Tur'a Bakış
Türkiye Birinciliği Seçmeleri'nde Son Tur

picture 012 picture 049

Türkiye Birinciliği Seçmeleri'nde her tur için hazırlanan turnuva raporları, son turun hemen ardından yapılan eşitlik bozma maçları nedeniyle gecikti. Turnuvanın son turunda mücadeleli partiler de olsa erken beraberlikler de ;ama haberin devamında bahsedilen bir kombinezon bu partiyi turnuvanın en iyilerinde birisi yapmaya yetebilir.

Fotoğraf Galerisi
Türkiye Birinciliği Seçmeleri'nde Son Tur



Haznedaroğlu ile Kanmazalp ilk masada karşılaşırken, siyah biraz daha avantajlı gibi gözükse de beyaz kampta saldıracak bir hedef yaratamadı ve kapalı konumda tek açık dikey olan h dikeyinde kaleler değişildikten sonra parti berabere oldu.İkinci masada Mustafa Yılmaz açılış hazırlığı yaptı ve ilginç bir devamyolu seçti; ancak Duman'ın 8...Ae7 hamlesi daha önce oynanmamış gibi görünüyor. Yine de beyazın siyah şahın elverişsiz konumundan dolayı ve sonra piyon da kazandığı için dolayı üstün göründüğü konumda siyah karşı oyun bulmayı başardı ve beyazın vezir kanadındaki taşları bir türlü oyuna giremeyince oyunun rengi değişti. Sonrasında ise parti bütün taşlar yavaş yavaş değişilerek beraberliğe doğru gitti.


picture 026 picture 012



36378171p0WIM Yıldız-IM Erdoğdu partisinde beyazlar fili e2 yerine d3'e koymasına hata demek zor; fakat daha iyi gelişim yolu Fe2 gibi görünüyor. Sonrasında beyaz siyah kareleri kontrol edemeyince siyahlar hafif üstün duruma geçtiler. Beyaz, hem f5'i önlemek hem de sonra g5 sürüp ag4-af6 manevrasını hedefleyen; fakat şahın konumunu zayıflatan g4 hamlesini yaptı. Siyah doğru gözüken bir planla konmunun biraz daha geliştirdi; ancak Erdoğdu'nun maç sonrası analizine göre Ab2 almak mümkün görünüyor. Siyah ,yandaki diyagramda ise 21..de5 ile kalite feda etti. Eğer kalite feda edilirse beyazın zayıf piyonları, siyahın etkili fil çifti ve beyazın oyunda olmayan kalelerinin yanı sıra şahının elverişsiz konumu siyaha feda edilen materyale karşılık yeterli oyun sağlar gibi görünüyor. Siyah kesin hamlelerle beyazın tehlikeli olabilecek Fe7-Ff6 fikrini de etkisileştirdi ve en sonunda Ke5 taktik darbesi ile partiyi bitirdi. WFM Kübra Öztürk - Ata Seçer mücadelesi sakin bir şekilde berabere sona ererken üst masaların bir kısmı da kısa beraberliklerle son buldu. Alper Efe Ataman, Nazmi Can Doğan'a karşı Chigorin'de ilginç f4 fikrini uyguladı. Daha önce oynanan partilerden farklı olarak siyah g2'deki fili alıp A7-Af5 deneydi ve merkeze saldırmadı. Bu da beyazın taşlarını rahatça gelişmesini sağladı ve beyaz daha sonra partiyi de kazanarak Türkiye Şampiyonası vizesi aldı.

36378171p1
Bülent Erşahin-Muhittin Büker mücadelesinde Büker güzel bir parti kazanarak Türkiye Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Yandaki konumda 13.Ad3 ile beyaz konumsal üstünlüklerini devam ettirip siyahın tehditleriyle başedebilirdi; ancak 13.f3? hamlesinden sonra sağdaki diyagramda görülen konumda 13..Kh6! 14.fe4 Vh2 15.Şf2 Ae5 16.de5 f4! 17.Kh1 Vg3 18.Şf1 Fc5 19.e3 Ve3 20.Ke1 Kh1 21.Fh1 Vg1 22.Şe2 f3 23.Ff3 Vf2 24.Şd1 Vf3 çok güzel bir hücuma başladı ve feda ettiği taşı da geri aldı. Beyaz kayıp fakat direnç şansları bulunan bir konuma ulaştı ve siyah da doğru devam etmeyince, örneğin 25..dc4 Fd7 ile gelişime devam etmek bir fikir olabilirdi, beyaz rakibine büyük zorluklar çıkarttı. Beyaz berabereye yakın bir konumda Şb4-Şc5 ile yanlış fikirle oynayınca zorlu mücadeleyi Ankara'nın güçlü oyuncularından Büker kazandı ve Türkiye Şampiyonası'nda oynamaya hak kazandı.


picture 049 

Hiç şüphesiz bu turnuvaya damga vuran konu yeni kuşağın çıkışıydı. Mustafa Yılmaz, Oğulcan Kanmazalp ve Burak Fırat'ın oyun seviyelerini ratinglerinden de hızlı bir şekilde arttırdıkları görülüyor. Ayrıca bu kuşaktan turnuvada yer alan ve bu turnuva içinde üst seviyede oynayan birçok sporcu daha vardı. Turnuvadaki mücadele takdire değerdi. Son turlarda yaşanan erken beraberliklerin oranı da alışılmışa göre azaldı. Birçok sporcu, son tur erken beraberliklerden kaçınıp yenilme riskini de alarak mücadele ettiler. Dolayısıyla maçlardaki heyecan da büyük oranda arttı. Turnuvanın bir diğer özelliği de yaşanan büyük sürprizlerdi. Ratingleri düşük görünen oyuncular, sık sık unvanlı oyuncuları, ratingleri kendilerinden çok daha yüksek oyuncuları yendiler. Hiç şüphesiz kimse turnuvadan önce Eski Türkiye Şampiyonları IM Umut Atakişi ve IM Turhan Yılmaz'ın finale kalamayacağını iddia edemezdi. Türkiye'nin elit oyuncuları arasındaki en risk sever oyuncu olan FM Selim Çıtak da geçen yıl eşitlik bozma maçlarında Türkiye Şampiyonası'nda oynamaya hak kazanıp oynamamıştı; ancak bu kez eşitlik bozma maçlarında elendi. Türkiye'nin en başarılı antrenörleri arasındaki AYGEG üyesi FM Yasin Emrah Yağız ve İSEK'in kurucusu FM Tolga Demirel gibi iki unvanlı satranççı ve antrenör elendiler. Geçen yıl Türkiye Şampiyonası'nda başarıyla mücadele eden 18 Yaş Dünya Kızlar üçüncüsü WIM Betül Cemre Yıldız da son tur IM Mert Erdoğdu'ya kaybedince finale kalamadı. WFM Kübra Öztürk, eşitlik bozma maçlarına kaldı; ancak FM Selim Çıtak'a elendi.



Özgür Akman

 
 Türkiye Satranç Federasyonu 2008