Ana Sayfa
Yarışma Takvimi
Yarışma Yönergesi
İletişim
Kaynaklar
CANLI YAYIN
Fotoğraf Galerisi




Türkiye Birinciliği Seçmeleri'nde Dördüncü Gün


picture 086.jpg
IM Haznedaroğlu Liderliğini Sürdürüyor


Türkiye Birinciliği Seçmeleri'nde altıncı ve yedinci turlar sonunda sadece IM Erturan ile berabere kalan IM Haznedaroğlu 6,5 puanla liderliğini sürdürürken IM Erturan ve Yılmaz onu yarım puan geriden takip ediyorlar. Altıncı ve yedinci tur incelemelerini haberin devamından görebilirsiniz.


Dotoğraf Galerisi
6.Tur

picture 065 picture 086


d1

Altıncı turda zirvedeki Kıvanç Haznedaroğlu ve Yakup Erturan birbirleriyle erken berabere yapmadılar; fakat tahtadaki konum eşit görünürken siyah bir anda girişimi ele geçirdi ve beyaz b6 piyonun almasına rağmen siyah filler at ve vezir aktifleşti. Junior 10'a göre 24.Af3 yepine 24.Aa7 oynalak gerekiyor. Kazanç konuma geçen siyah fırsatı 29..Şg7? ile kaçırdı. Yandaki konumda ise siyah 29..cb3 oynasaydı kazanıyordu. IM Haznedaroğlu maçta bu hamleyi görüp 29...cb3 30.Kaf2 Şg7&nbsp9 31.Ah4'ten (31. Ad4 de Vg5'ten dolayı olmuyor) dolayı beğenmemiş. Halbuki 30...Ad3 olduğu için siyah yine kazanıyor. Şg7'den sonra ise beyaz tehlikeyi atlattı ve parti berabere sona erdi.





picture 057 picture 071

IM Erdoğdu - FM Ataman partisinde de beyaz İspanyol tipi bir konumda üstünlüğü elde etti. Belki b5'i engellemek amacıyla Vc4 mümkünmüş gibi görünse de Ka5'ten sonra siyah yine b5 sürecek. Beyaz, üstün gibi gözükse de konumu nasıl geliştireceğini ve üstünlüğün somut olup olmadığını söylemek zor.

FM Çıtak-Narman partisinde beyaz 7.dc5'i tercih etti; ancak  8..f6 hyerine daha iyi sonuçla oynanabilecek hamle a5 olurdu. Oyundaki hamlelerden sonra Nimzowitsch-Salwe Karlsbad 1911'deki gibi bir yapı oluştu ve siyah fil siyah merkezi bloke etti. Siyah daha farklı bir varyanta girip bunu önlediyse de o da eşit derece kötü bir varyanttı ve siyah şah merkezde kaldı. Sonrasında kalite alan FM Çıtak, konumdaki üstünlüğünü materyal kazanarak geliştirdi ve sonrasında da mücadeleyi kazandı.


picture 046 picture 099


d2
Sayber-IM Yılmaz ve Fırat-Seçer partileri sakin bir şekilde beraberlikle sona erdi. Mustafa Yılmaz-Emir Öztürk mücadelesinde siyah siyah piyon önde kaldıysa da beyazın aktif taşları ve saldıraccak hedefleri vardı. Eşit konumda siyah f7 piyonunu korumak yerine 22...Ka1 ile karşı oyun arasaydı daha iyi olabilirdi. 23.gh6 f5'ten sonra ise beyaz sağdaki konumda 24.g5 oynayarak şah kanadında piyonların ilerlemesine elverişli olan konumdan faydalanmaya çalıştı. 24.g5'ten sonra fe5 bitirici hata oldu; ancak 24..Ka2 ile siyah hala dayanma şansına sahipti. Sonra siyah 25...Kc3 ile konumu eşitleyebilirdi; fakat 25..Fd8?! bir insanın hesaplamasının zor olabileceği 26.g6 hamlesi mümkün görünüyor. Son olarak 26.Kf8'den sonra Kh2 yerine Kd7 partiyi kurtarıyor gibi görünüyor (26..Kd7 27.g6 Kd3 28.Şe4 vs.); ancak bu tarz konumlarda doğru hamleleri bulmak oldukça zor. Beyaz riskli oynadıysa da partiyi kazandı.





d4


Oğulcan Kanmazalp, Ediz Erencek'e karşı 21.Fa5 oynadıktan (yandaki diyagram) sonra filin tahtanın kenarında kalması problem yaratabilirdi. Nitekim 24.Kfd4'ten sonra gf5 25.Fb4 Kd5 26.Kd5 a5 ile bu problem oluştu. Şimdi Fd6'ya Kd8 ile fil açmazda kaldığı için fil d6 piyonunu alamadan a3'e gitmek durumunda kaldı. Bu tatsız zorunluluk beyaz açısından partinin rengini değiştirdi ve siyah kazandı. Büker-Keler partisinde Karlsbad Yapısı'nda beyazın siyah filinin içeride kalması beyaza büyük sorunlar çıkardı; çünkü filin siyah meslektaşı hücumda önemli bir yol oynadı. Bu konumda siyah 17...Fh2 18.Ah2 Kh6 19.Fe4 fe4 20.Şf1 Vh2'den sonra rahatça kazandı.




 
7.Tur

IM Haznedaroğlu, Aydın Duman karşısında kazanarak liderliğini korudu. Varyantın ev hazırlığı olduğunu düşündürecek kadar hızlı oynayan uluslararası ustaya karşı Duman 16.gf7 Şf7'den sonra 17.Ae2'ye karşı o konumda ilk kez oynana bir hamle yaptı. Şimdi siyah şahın elverişsiz konumu ve beyaz kalelerin çalışabileceği dikeylerin bulunması nedeniyle beyaz aktif bir durumda gibi gözüküyordu. Bununla birlikte eğer beyazın oyunu yeterli değilse riskler de vardı ve siyahın hafif taşları sonucu belirleyebilirdi. Beyaz, oyunsonunda kalenin iki hafif taşa üstün olacağını gözönünde bulundurarak vezir ve bir kaleyi değişti. Son konumda beraberlik olası sonuç gibi görünürken a4 ile kalesini aktifleştirdi. Siyahın tempo jaybına neden olan 39...Af2 hamlesinden sonra da siyahın a4 ve a5 piyonları düştü. Ac5 de işe yaramıyor olabilir; çünkü bu kez beyazın Şc4-Şb5 fikirleri bulunuyor. Bu piyonlrın düşmesinden sonra beyaz partiyi kazandı ve liderliğini korudu.

picture 035 picture 051
 
 

Keler-IM Erturan partisi sakin bir şekilde berabere son ererken FM Ataman - FM Çıtak partisi de benzer cereyan etmiş gözükse de aslında beyazın önemli üstünlük şansları vardı ve maç sonrasındaki analizlerden anlaşıldığı kadarıyla iki taraf da farklı fikirlerden çekindikleri için berabere yaptılar. Maç sonrasındaki analizlerde genellikle ulaşılan sonuç da beyazın üstün olduğuydu.

picture 046 


picture 046 



Erencek-Yılmaz partisinde beyazların dağınık piyon yapısı ve şahın durumunun zayıflığı büyük sorunlar yarattı ve aktif oyunun sonunda siyah piyon kazandı. İkinci piyonu da kaybettikten sonra siyahın yapması gereken sonuca ulaşmaktı.


picture 049

IM Atakişi, akranı Engin Yaşar Işık karşısında üstün konuma geçtiyse de bu avantajı nasıl kazanca dönüştüreceğini maçtan sonraki analizde de taraflar kesin bir şekilde çözemedi.  Siyah atını uzun manevraların sonunda d4'e gelebildikten sonra ise rahatlamış gibi görünüyor. 17.Fb4 yerine 17.Ab6 Ka7 18.Ve3 Kb7 19.c5 bilgisayara göre güvenilir bir üstünlük verse de bu tip durumlarda bilgisayar hamlelerinden çok konumsal ögelere ve insani hamlelere güvenmek gerek. Daha sonra siyah taşlar at d4'te değişildikten sonra öncesine fazlasıyla etkinleştiyse ve siyah taşlar beyazınkilere göre daha aktifleştiler. @u sırada özellikle kırkıncı hamle civarında siyah pozisyonu daha da geliştirme fırsatlarını kaçırmış olabilir; ancak parti daha sonra beyazın dikkatli savunmasıyla berabere sonuçlandı.

picture 050



Sayber-IM Erdoğdu mücadelesinde siyah vezirlerin erken değişilmesinden sonra fil çiftinden yararlanmaya çalıştı. Şah kanadındaki piyon yapısından ve siyahın şahın f5'e gelişinden sonra ise siyahın üstün olduğu açık. Öncesinde daha iyi bir savunma olabilir; ancak fil çiftinin ne kadar güçlü olduğu bu partide bir kez daha ortya çıktı.

IM Turhan Yılmaz, Tolga Usun'a karşı kazanırken Can Ertan, FM Hakan Erdoğan'a kaybetti. Erşahin-IM Kılıçaslan partisinde siyah 52...Ac4 yerine 52...Kh8 oynayınca mat temaları bile oluşabilirmiş gibi gözüken konumda Ac5 taktik olanağını gözden kaçırdı ve bu hamlede sonra parti berabere sona erdi.

Bu turun ardından IM Haznedaroğlu 6,5 puanla liderliğini sürdürürken Yılmaz ve Erturan 6 puanla onu takip ettiler.





Özgür Akman


 

 
 Türkiye Satranç Federasyonu 2008